Filter

Badkuip

De tijd dat de badkamer alleen een plek was om het lichaam te reinigen is definitief voorbij . Tegenwoordig wordt de badkamer binnen de eigen vier muren steeds meer een wellnessoase. In de eerste plaats zijn dat badkuipen in de vorm van hoekbaden of vrijstaande baden, waarin je kunt ontspannen met een boek of een goed glas wijn. Als het gaat om de soorten en modellen van moderne ligbaden, zijn er veel opties die van elke badkamer iets speciaals maken of het nu hoekbaden of vrijstaande ligbaden zijn.

Badkuipen, zoals vrijstaande badkuipen, worden geselecteerd op basis van verschillende criteria Een belangrijk punt bij het kiezen van de juiste badkuip is de grootte van de badkamer. Hoekbaden kunnen tegelijkertijd ook gebruikt worden als douche. Als er genoeg ruimte is, is het de moeite waard om een vrijstaand bad als blikvanger in de privé wellnesszone te plaatsen. Het gebruik van de hoekbaden of vrijstaande baden is ook een criterium bij de aankoop. Worden de hoekbaden en vrijstaande baden slechts door één persoon gebruikt of door het hele gezin? Hoe lang zijn de gezinsleden? De lengte van de hoekbaden moet daarop worden afgestemd, net als de lengte van de vrijstaande baden . Vrijstaande baden kunnen worden ontworpen in ovale, rechthoekige, ronde, zeshoekige of achthoekige vormen, symmetrisch en ook asymmetrisch. Er zijn ook veel verschillende vormen beschikbaar voor hoekbaden ; het hangt altijd af van de resterende ruimte en inrichting van de badkamer. Er zijn bijvoorbeeld ook baden, vooral vrijstaande baden, die verzonken zijn in de vloer of lepelvormig zijn. Vrijstaande baden en hoekbaden gemaakt van veel verschillende materialen

Er zijn ook verschillende keuzes als het gaat om de materialen van hoekbaden en vrijstaande baden. Er zijn hoekbaden van acryl, maar ook baden van geëmailleerd staal, natuursteen, mineraal, gegoten aluminium, keramiek, glas, Corian en zelfs hout. Dit geldt natuurlijk ook voor vrijstaande baden. Hoekbaden en vrijstaande baden zijn meestal gemaakt van acryl of Quaryl. Deze badkuipen hebben het voordeel dat ze gemakkelijk en snel schoongemaakt kunnen worden en ook de geluidsisolatie is veel beter dan bijvoorbeeld bij geëmailleerde badkuipen. Ook vrijstaande badkuipen en hoekbaden van Corian zijn gemakkelijk schoon te maken, warm water en een spons zijn voldoende, er zijn geen schurende reinigingsmiddelen nodig. vrijstaande badkuipen of hoekbaden van Corian blijven jarenlang hygiënisch schoon . Corian is trouwens een composietmateriaal van acrylpolymeer en natuurlijke mineralen, waarmee oppervlakken van hoge kwaliteit worden gemaakt, zoals die die nodig zijn voor hoekbaden of vrijstaande badkuipen. Hoekbaden en vrijstaande badkuipen van hout Hoekbaden of vrijstaande badkuipen van hout zijn een bijzondere blikvanger, omdat ze in vroegere tijden werden gebruikt voor kuipers.

De vorm van de badkuipen wordt verkregen door gelijmde duigen, die bij elkaar worden gehouden door stalen hoepels en in de gewenste vorm worden gebracht door een speciaal stoombuigproces. Er zijn echter ook badkuipen die alleen uit één stuk hout zijn gefreesd. Badkuipen van hout houden de temperatuur van het water lange tijd constant warm, houten badkuipen slaan warmte namelijk veel beter op dan keramische of geëmailleerde badkuipen. Hoekbadkuipen of vrijstaande badkuipen van hout worden meestal alleen behandeld met een waterbestendige combinatie van olie en was. Daarom kunnen badkuipen en vooral ook vrijstaande badkuipen van hout gewoon worden afgespoeld met water en gedroogd met een doek. Badkuipen van andere materialen Voor badkuipen van keramiek wordt het vuilafstotende keramische glazuur "KeraTect" steeds populairder. Een speciaal glazuur dat wordt gekenmerkt door een zeer glad oppervlak en een speciaal hoogglanseffect. Natuurlijk zijn hoekbaden en vrijstaande baden van standaard keramiek nog steeds verkrijgbaar. Badkuipen van email voldoen aan de hoogste eisen voor hygiëne en robuustheid, zijn kras-, slijt- en stootvast en zuurbestendig. Badkuipen van natuursteen creëren een individuele look, maar ze zijn zwaarder en daarom moet de statica in dit geval vooraf worden gecontroleerd.